(od Kláry Sabovej z Podrečian)
SUROVINY Na 4 PORCIE: 1 mrkva, 1 petržlen, 1 kapor (asi kilo a pol), soľ, 1 PL vegety, 3 PL lyžice oleja alebo masla, 2 bielka, 4 PL strúhanky, 80 g búrskych orieškov, 1 PL strúhaného parmezánu, bylinky, zelenina a plátky citróna na obloženie.
POSTUP: Mrkvu a petržlen ošúpeme a nakrájame na hranolčeky. Kapra očistíme a odrežeme hlavu. Potom ho umyjeme, osušíme, osolíme, posypeme vegetou a vložíme do neho nakrájanú zeleninu.
Pekáč potrieme olejom alebo maslom, dáme doňho kapra a pečieme na 180 stupňov asi 35 minút. Počas pečenia ho potierame vypečenou šťavou.
Bielky vyšľaháme na sneh, do ktorého vmiešame strúhanku, polovicu orieškov a parmezán. Hmotu rozdelíme vo vyššej vrstve na predpečeného kapra a posypeme búrskymi orieškami. Dopekáme 15 minút.