Recepty

Nový rok začnime DETOXOM!

Recepty a rady na prečistenie organizmu od šéfkuchára PETRA VARGU

Po Vianociach a Silvestri je väčšina z nás prejedená do prasknutia. Mnohí priberú nežiadúce kilá a pre naše telo je to veľká záťaž. Nevládze dobre pracovať, je unavené a potrebuje jediné – kúru na prečistenie organizmu, teda cudzím slovom DETOX, pri ktorej sa zbaví všetkého zlého, čo sa naňho počas uplynulých dní nalepilo!

Detoxikácia vedie k obnoveniu rovnováhy v organizme, ktorá znamená zdravie a stav, kedy sa vhodne podporia liečivé schopnosti tela. Správna detoxikácia harmonizuje organizmus, navodzuje pocit zdravia, dodáva energiu a rozjasňuje myseľ. Detoxikácia stimuluje samoliečebné schopnosti organizmu a s jej pomocou docielime prečistenie orgánov, tkanív a buniek. Detoxikácia pomáha pri akútnych, ale aj chronických ochoreniach, a taktiež pomáha omladzovať organizmus a spomaľovať starnutie.

Zázvorové smoothie

Potrebujeme: 1 zrelý banán, 1/2 šálky čučoriedok, 2 čajové lyžičky olúpaného a najemno nakrájaného zázvoru, 2 šálky kapustových listov, 1 šálka nesladeného mandľového mlieka, 1/8 čajovej lyžičky mletej škorice, 1 polievková lyžica chia semienok, 1-2 čajové lyžičky medu.

Postup: Všetky ingrediencie dáme do mixéra a vymiešame dohladka. Môžeme podávať ihneď, alebo si ho vziať so sebou do práce v uzatvárateľnej nádobe.

Kurkuma detox

Potrebujeme: 2 šálky čerstvej kapusty, 2 šálky nesladeného kokosového mlieka, 2 šálky ananásu, 1 šálka manga, šťava z 1/2 citróna, 1 lyžica čerstvého zázvoru, 1/4 čajovej lyžičky kurkumy (resp. podľa chuti), 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia.

Postup: Najprv zmiešajte kapustové listy s nesladeným kokosovým mliekom, až kým nie je zmes úplne hladká. Následne pridajte zostávajúce ingrediencie a postup opakujte. Smoothie môžete samozrejme podávať hneď, ako ho dokončíte.

Sójový jogurt

Potrebujeme: ½ limetky, 1 hrušku, 50 g hrozna, 100 g drobného ovocia (napr. čučoriedok), 200 g sójového jogurtu (obmena: bieleho jogurtu s 3,5 % tuku), 1 lyžicu ľanových semien.

Postup: 1. Z polovice limetky vyžmýkame šťavu. Hrušku umyjeme, jadrovník odstránime a pokrájame ju na malé kúsky. Dáme ich do väčšej misy a premiešame s limetkovou šťavou.

2. Hrozno umyjeme a bobule rozpolíme. Drobné ovocie preberieme, umyjeme a necháme dôkladne odkvapkať. Všetko zľahka zmiešame s pokrájanou hruškou. 

3. Ovocie rozdelíme do misiek a dáme naň jogurt. Posypeme ľanovými semienkami a podávame.

Zlatý detox drink z kurkumy

Potrebujeme: 2 šálky horúcej vody, 2 šálky studenej vody, ½ lyžice kurkumy, ½ lyžičky zázvorového prášku, 2 kvapky stévie, šťavu z polovice citróna, čierne korenie mleté.

Postup: priveďte 2 šálky vody do varu a po ich zohriatí dajte všetky ingrediencie (vrátane 2 šálok studenej vody) do väčšej šálky alebo pohára.

Citrusové detox smoothie

Potrebujeme: 1 pomaranč, 1 grapefruit, šťava z polovice citróna, ½ šálky nesladeného zeleného čaju, ½ šálky netučného gréckeho jogurtu, ½ banánu, 1 šálku ľadu (ak chcete), ½ lyžice medu.

Postup: uvarte vodu na zelený čaj a nechajte ho chvíľku vylúhovať a vychladnúť. Následne do mixéra dajte všetky ingrediencie – pomaranč, grapefruit, citrónovú šťavu, zelený čaj, grécky jogurt, med a banán. Poriadne zmixujte dokopy a môžete podávať.

Zelená polievka s bylinkami

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, 1 väčšiu cibuľu, 1/2 KL himalájskej soli, 2 cukety, 1 brokolicu, 3 nasekané listy kelu, 1 KL zeleninové ochucovadlo bez soli, 6 strúčikov cesnaku, 1 posekaný zázvor (5 cm), 3 hrste petržlenovej vňate, 3 hrste čerstvého koriandru, podľa chuti himalájska soľ.

Postup: V hrnci zahrejeme olej a pridáme naseknú cibuľku. Jemne posolíme a restujeme asi 3 minúty. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu, na ružičky rozdelenú brokolicu a kelové listy. Všetko zalejeme vodou (akurát nad úroveň zeleniny) a pridáme ochucovadlo zo sušenej zeleniny. Polievku privedieme k varu a povaríme asi 10 minút.

Potom odstavíme z plameňa a primiešame prelisovaný cesnak a nasekaný zázvor. Zakryjeme a necháme vychladnúť asi pol hodinku. V mixéri potom po častiach mixujeme vždy niekoľko žufaniek teplej polievky, hrsť petržlenovej vňate, hrsť koriandra a štipku soli.

Studená „raw“ špenátová polievka

Potrebujeme: 100 g čerstvej brokolice (iba ružičky), 300 čerstvého špenátu, 125 g cukety, 50 g sladkého hrášku, cca 1 cm nastrúhaného zázvoru, 75 g kešu oriesky, 1 ČL olivového oleja, mleté čierne korenie, 1 ČL zeleninového vývaru (pridávajte podľa chuti), 1 a 1/2 šálky studenej vody, zopár listov čerstvej bazalky.

Postup: 1. Zeleninu umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do  mixéra. 2. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, mixujeme cca 3 minúty a zeleninová polievka je hotová. 3. Rozdelíme do misiek a podávame. Vrch polievky pokvapkáme olivovým olejom dozdobíme kešu orieškami.

Kyslá kapusta na posilnenie imunity

V zimných mesiacoch trpíme nedostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, z ktorých telo získava značné množstvo dôležitých vitamínov. C vitamín si však vieme načerpať v dostatočnom množstve z kyslej kapusty. Vedeli o tom už dávno naši predkovia a preto v žiadnej vidieckej pivnici nesmel chýbať najmenej jeden sud s kyslou kapustou. Kyslá kapusta je jednoducho vitamínová bomba a okrem toho má mimoriadne priaznivý vplyv na celé tráviace ústrojenstvo vďaka obsahu množstva prospešných baktérií. Konkrétnejšie – kyslá kapusta obsahuje až 2x toľko vitamínu C než citróny. Okrem céčka obsahuje vitamíny skupiny B a K, vitamín E a z minerálnych látok železo, fosfor, flór, horčík, či draslík. Obsahuje laktobacily a je kyslá kapusta je veľmi kvalitné prírodné probiotikum. Vláknina prečistí črevá, upraví sa narušená črevná mikroflóra a vaše trávenie si vydýchne. Pomáha dokonca pri niektorých typov vredov žalúdka. Domáca kyslá kapusta je o polovicu výživnejšia než tá z obchodov a nie je náročné naložiť si ju do sudu aj doma v panelákovom byte. Ak ste tak túto zimu neurobili, určite to o rok napravte!

3-dňová jablková kúra

Keďže sú jablká veľmi zdravé a obsahujú len málo kalórií, na trojdňovú očistu sú ako stvorené. Vďaka látkam, ktoré jablká obsahujú, nebudete cítiť hlad, zlepší sa vaše trávenie, zvýši sa spotreba kalórií a zníži sa vaša chuť na sladké. Ako je to všetko možné? Vďaka vláknine, ktorú jablká obsahujú, sa z vášho tela vyplavia škodlivé látky a vyčistí sa hrubé črevo, čím sa zlepší aj vaše trávenie. Jablká obsahujú ovocný cukor, ktorý zníži vašu chuť na sladké. Pektín spôsobí nadutie žalúdku, čím zníži váš pocit hladu. Kyselina jablčná zase rozprúdi látkovú výmenu a teda aj spálenie kalórií bude oveľa väčšie. Okrem toho vitamín C, na ktorý sú jablká bohaté, posilňuje obranyschopnosť organizmu, budete teda menej náchylní na prechladnutie. Na jablkovú kúru telo vopred pripravte, a to jedením ľahkých jedál. Počas troch dní jedzte neobmedzene jablká rôznych odrôd. Konzumujte ich neošúpané, alre dobre umyté! Dôležité je, aby ste ich dobre požuli, čím zabránite nadbytočnému prekysličeniu organizmu. Keďže jablká obsahujú veľa vody, stačí, ak budete piť len dva litre tekutín denne. Pred jedením jabĺk však aspoň pol hodinu nepite. No a namiesto minerálok či čistej vody si môžete uvariť aj jablkový čaj zo sušených jablkových štiepok!

Šťavy vhodné pre detox

Karotková šťava: obsahuje veľa vápniku, posilňuje zuby a kosti a je ideálna pre očistu pečene.

Šťava z ananásu: má silnú detoxikačnú schopnosť, tlmí dnové záchvaty a dobre regeneruje kĺby.

Jablková šťava: ukľudňuje žalúdok a povzbudzuje črevá.

Pomarančová šťava: je silne zásaditá a pomáha telu k acidobázickej rovnováhe.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár